فروش مواد شیمیایی

مضررات نگهدارنده های شیمیایی مواد غذایی را می شناسید؟

این راز ها پنهان است : مضرات نگهدارنده های شیمیایی مواد غذایی

رازهایی در رابطه با نگهدارنده های شیمیایی مواد غذایی وجود دارد که اغلب از شما پنهان می کنند چون به نفع شان نیست شما بدانید!

پیدا کردن یک ماده غذایی که فاقد مواد نگهدارنده و افزودنی باشد، امروزه یکی از سخت ترین کارهای ممکن است.

شرکت های تولید کننده مواد غذایی در محصولات خود از مواد افزودنی و نگهدارنده مختلفی استفاده می ‌کنند و همین مسئله باعث شده تا مواد غذایی که از این نگهدارنده ها در آنها استفاده می شود، مضرات و عوارض بسیار زیادی داشته باشد.

در این مطلب قصد داریم تا به این مواد افزودنی و نگهدارنده شیمیایی مواد غذایی نگاهی انداخته و در رابطه با عوارض آن ها صحبت کنیم.

سیگما شیمی

علت استفاده از مواد نگهدارنده و افزودنی

به دلایل مختلفی شرکت ها از مواد افزودنی و نگهدارنده شیمیایی مواد غذایی در محصولات خود استفاده می‌ کنند که یکی از مهمترین دلایل، کند کردن فرایند فاسد شدن محصولات غذایی توسط قارچ ها، باکتری ها و… می باشد.

دلیل دیگر آن است که استفاده از مواد نگهدارنده به حفظ تازگی مواد غذایی کمک می کند.

از دیگر دلایل استفاده از مواد نگهدارنده می توان به ایجاد مزه های تازه، بهبود بافت و ظاهر خوراکی ها نیز اشاره کرد و به عنوان مثال :

امولسیونر ها، تثبیت کننده ها و تغلیظ کننده ها باعث ایجاد بافت و قوام در مواد غذایی می‌ شوند.

آیا می توان گفت ….

نمی ‌توان گفت که تمام مواد افزودنی باعث آسیب زدن به بدن انسان می شوند

اما به طور کلی پیشنهاد می ‌شود که کمتر از مواد غذایی استفاده کنید که دارای مواد افزودنی باشند

و عموما سعی کنید که مواد غذایی را انتخاب کنید که به همان شکل طبیعی شان بوده و ارگانیک هستند و در آن از کمترین مواد نگهدارنده و افزودنی استفاده می‌ شود.

مواد شیمیایی نگهدارنده

انواع نگهدارنده شیمیایی مواد غذایی

رنگ های مصنوعی

استفاده از رنگ های مصنوعی در مواد خوراکی، باعث زیبایی ظاهری آنها می شود. اگر بخواهیم به عوارض هر یک از رنگ های مصنوعی نگاه کنیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

رنگ زرد شماره ۵

یکی از رنگ های مصنوعی رنگ زرد شماره ۵ است که مصرف بیش از اندازه آن باعث بروز علائم آسم شدید می شود.

رنگ قرمز شماره ۲

طبق مطالعات صورت ‌گرفته، رنگ مصنوعی قرمز شماره ۲ می‌ تواند باعث بروز سرطان در فرد شود.

رنگ آبی شماره ۱ و شماره ۲

استفاده از این رنگ های مصنوعی در کشورهای نروژ، فنلاند و فرانسه ممنوع شده است زیرا مصرف بیش از اندازه آن می ‌تواند باعث آسیب رسیدن به کروموزوم ها شود.

رنگ قرمز شماره ۳

پس از انجام آزمایش های مختلف بر روی این رنگ مصنوعی در سال ۱۹۹۰، استفاده از این رنگ قرمز در بسیاری از خوراکی ها و مواد آرایشی ممنوع شد زیرا ثابت شد که استفاده از این نوع رنگ مصنوعی باعث آسیب رسیدن به کروموزوم ها و همین طور ایجاد سرطان تیروئید می شود.

رنگ زرد شماره ۶

استفاده از این رنگ در کشورهای نروژ و سوئد ممنوع است زیرا باعث ایجاد تومورهایی در کلیه و غدد آدرنال می شود و همین طور می تواند به کروموزوم‌ های فرد مصرف‌ کننده آسیب های جدی وارد کند.

 

مواد افزودنی و مواد نگهدارنده

امروزه در تولید مواد غذایی از مواد نگهدارنده استفاده می شود که هر یک از این نگهدارنده شیمیایی مواد غذایی می ‌تواند آسیب ‌های بسیار زیادی را به بدن فرد مصرف کننده وارد کند.

در این بخش قصد داریم تا نگاهی به این مواد نگهدارنده شیمیایی انداخته و معایب هر یک از آنها را بررسی کنیم.

افزودنی به نام بنزوات ها

بنزوات ها یکی از مواد نگهدارنده شیمیایی مواد غذایی هستند که از آن ها استفاده می شود. امروزه شاهد انواع مختلفی از بنزوات ها هستیم که هر یک از آن ها می‌تواند آسیب ‌های مختلفی را به بخش های مختلف بدن وارد کنند. از مهم ترین بنزوات ها می توان به بنزوات سدیم و اسید بنزوئیک اشاره کرد.

بنزوات سدیم

یکی از انواع بنزوات ها، بنزوات سدیم است که از آن به عنوان یک ماده سرطان زا نام می برند. این ماده به قدری سرطان زا است که حتی مقادیر بسیار کمی از آن نیز خطرناک است. طبق بررسی‌ های صورت گرفته بنزوات سدیم به تنهایی می‌تواند به اجزای حیاتی DNA آسیب رسانده و آن ها را غیر فعال کند.

آزمایش ‌های صورت گرفته بر رنگ های مصنوعی که در هنگام استفاده از بنزوات سدیم همراه با آن می باشد نشان می دهد که این رنگ های مصنوعی با رفتارهای بیش فعالی ارتباط مستقیمی دارند.

اسید بنزوئیک

با وجود این که اسید بنزوئیک یک ماده ضد قارچ و ضد عفونت میکروبی است اما استفاده از آن می تواند عوارض جانبی نظیر حساسیت و ضایعات جلدی داشته باشد و به همین دلیل لازم است تا در مصرف آن دقت بسیار زیادی شود، زیرا استفاده از بنزوئیک اسید در حجم بالا می تواند خطرناک باشد.

مواد شیمیایی نگهدارنده با نیتریت ها

نیتریت ها یون های متقارنی هستند که در اثر پروتون دهی، اسید ضعیف و ناپایدار تولید می ‌شوند. امروزه از نیترات ها نیز به عنوان نگهدارنده شیمیایی مواد غذایی استفاده می شود که البته این مواد نیز عوارض مختلفی دارند. مهم ترین نیتریت مورد استفاده از صنایع مواد غذایی نیتریت سدیم است.

نیتریت سدیم

استفاده بیش از اندازه از نیتریت سدیم به عنوان مواد افزودنی و نگهدارنده شیمیایی مواد غذایی می‌تواند آسیب ‌های مختلفی را به بدن فرد وارد کند. از نیتریت سدیم به عنوان ماده افزودنی برای گوشت، ژامبون و کالباس استفاده می‌ شود، اما استفاده از این ماده در وهله اول می‌ تواند به عنوان مانعی برای انتقال اکسیژن تلقی شود.

یکی دیگر از عوارض استفاده از نیتریت سدیم، ایجاد سرطان در بدن فرد است و آزمایش ‌های صورت گرفته توسط انجمن پزشکی آمریکا نشان می دهد که استفاده از نیتریت سدیم می تواند باعث سرطان دستگاه گوارش و تومور مغزی شود.

کودکانی که از نیتریت سدیم در حجم های بالا استفاده می‌ کنند بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع یک هستند. خانم های باردار نیز اگر آب دارای نیترات سدیم را در حجم های بالا مصرف کرده، ممکن است به کودک آنها آسیب های جدی وارد شود. از دیگر عوارض نیتریت سدیم می توان به تحریک دستگاه گوارش، سوزش شکم و همین طور آسیب به خون و رگ های خونی اشاره کرد.

مواد شیمیایی و افزودنی از نوع سولفیت ها

سولفیت ها ترکیباتی هستند که دارای یون سولفیت و اسید مزدوج بی سولفیت می باشند. سولفیت ها به شکل طبیعی در غذاها و بدن انسان یافت می ‌شوند و همچنین از آن ها به عنوان مواد افزودنی و نگهدارنده شیمیایی مواد غذایی در صنایع غذایی استفاده می شود.

از مهم ‌ترین سولفیت های مورد استفاده به عنوان ماده افزودنی در مواد غذایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دی اکسیژن گوگرد
  • سولفیت سدیم
  • سولفید هیدروژن سدیم
  • سولفیت پتاسیم
  • سولفیت کلسیم
  • دی اکسید گوگرد
دی اکسیژن گوگرد

دی اکسیژن گوگرد یکی از افزودنی است که به عنوان نگهدارنده مواد غذایی در صنایع مختلف از آن استفاده می‌ شود، اما استفاده بیش از اندازه از این ماده می ‌تواند آسیب‌ های بسیار زیادی را به دستگاه تنفسی و ریه ها وارد کند. استفاده بیش از اندازه از این ماده می‌ تواند باعث ناراحتی لثه، پوسیدگی و از بین رفتن سریع دندان ها شود.

سوربات ها

سوربات ها دسته دیگری از مواد افزودنی و نگهدارنده مواد غذایی می باشد که از مهم‌ ترین آن ها می‌ توان به سوربات سدیم و سوربات پتاسیم اشاره کرد که هر دو این مواد ها عوارض شدیدی داشته و آسیب‌ های مختلفی را بر بدن انسان وارد می کنند.

سوربات سدیم

استفاده از سوربات سدیم می تواند آسیب شدیدی را به دستگاه تنفسی و گوارشی انسان وارد کند، به طوری که بلع این ماده می ‌تواند باعث تحریک دستگاه گوارشی فرد شود.

سوربات پتاسیم

یکی دیگر از انواع سوربات ها، سوربات پتاسیم است که می‌تواند باعث ناهنجاری ساختاری پروتئین می شود. طبق بررسی های مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران، استفاده بیش از اندازه از سوربات پتاسیم می تواند باعث دیابت در فرد شود و به همین دلیل به شدت توصیه می شود تا از مصرف سوربات پتاسیم در صنایع غذایی و آرایشی بهداشتی اجتناب شود.

اسید سیتریک

اسید سیتریک ماده ‌ای است که به طور طبیعی در لیمو وجود دارد و از این ماده برای بهبود طعم و نگهداری مواد غذایی مختلف استفاده می شود. استفاده بیش از اندازه از اسید سیتریک می‌تواند باعث درد و سفتی مفصل، دردهای عضلانی، درد معده و تنگی نفس شود و به همین دلیل باید در مصرف آن دقت کرد تا با مصرف بیش از اندازه این ماده دچار مشکلات گفته شده، نشوید.

دی استات سدیم

دی استات سدیم نیز یکی از مواد افزودنی در صنایع غذایی است که استفاده از آن می تواند باعث سوزش دستگاه گوارش شود و به همین دلیل نباید بیش از اندازه از این ماده استفاده کرد. عموما در صنایع غذایی از این ماده برای دادن طعم سرکه و نمک به چیپس ها استفاده می شود.

سدیم استات

سدیم استات نیز یکی از موادی است که برای دادن مزه سرکه نمکی به چیپس از آن استفاده می شود اما استفاده بیش از اندازه از این ماده نیز همانند دی استات سدیم می تواند باعث سوزش دستگاه گوارش شود.

اسکوربیک اسید

آسکوربیک اسید یا ویتامین C یکی از مواد نگهدارنده در صنایع غذایی است اما مثل هر ماده دیگری استفاده بیش از اندازه از این ویتامین می‌تواند باعث ایجاد تغییرات بیوشیمیایی در بدن شود. از مهمترین عوارض این ویتامین می توان به دیابت اشاره کرد.

 

برچسب‌ها

نوشته‌های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن