مواد شیمیایی صنایع غذایی

آیا می دانید در چای چه مواد شیمیایی وجود دارد؟!

مواد شیمیایی در چای

چای علاوه بر آن که یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها بین ما ایرانی ها می باشد در جهان نیز مصرف کنندگان بسیار زیادی دارد و  در بسیاری از نقاط جهان چای پس از آب پر مصرف ترین نوشیدنی قلمداد می شود.

این محصول که پس از دوره قاجار جایگاه ویژه ای بین ایرانیان پیدا کرد، امروزه مصرف بسیار زیادی در ایران دارد.

چای به شکل طبیعی منبع بسیار غنی از کافئین، تئوفیلین، تئین و آنتی اکسیدان های مختلف است و طعم آن کمی تلخ و گس است.

چای همانند هر ماده دیگری دارای خواص و فواید مختلف و مضراتی نیز می باشد.

تمامی این فواید و مضرات به دلیل وجود مواد شیمیایی موجود در این گیاه است.

در این مطلب قصد داریم تا به معرفی مواد شیمیایی در چای بپردازیم و مزایا و معایب هر یک را بررسی کنیم.

کاتچین اولین ماده شیمیایی در چای

یکی از مهم ترین مواد شیمیایی در چای، کاتچین است. کاتچین که نوعی آنتی اکسیدان است چیزی نزدیک به 30 درصد برگ تازه چای را شامل می شود.

بیشترین میزان کاتچین را می توانید در چای سفید و سبز پیدا کنید و در چای سیاه به دلیل اکسید شوندگی این محصول شاهد درصد کمتری از کاتچین هستیم.

از خواص کاتچین می توان به حذف رادیکال های آزاد (اکسیژن فعال) اشاره کرد که باعث می شود تا بدن در برابر بیماری ها و پیری همچنان قدرت مند باقی بماند. کاهش کلسترول مزیت دیگر استفاده از کاتچین است.

کلسترول بیش از اندازه می تواند باعث آترواسکلروز، انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی) و انفارکتوس مغزی (سکته مغزی) است.

البته باید به این نکته اشاره کرد که کلسترول خود به دو دسته کلسترول مفید و مضر تقسیم بندی می شود که کاتچین بخش مضر کلسترول را از بین می برد.

کاهش چربی مزیت دیگر استفاده از کاتچین می باشد.

کاتچین می تواند مصرف انرژی سالم را در بدن افزایش داده و چربی بدن را به طرز چشم گیری کاهش بدهد.

کاتچین به دهان و دندان شما کمک می کند و باعث می شود تا جلوی رشد میکروب ها درون دهان گرفته شود و عامل بیماری پریودنتال وهالیتوز را از بین می برد.

کافئین دومین ماده شیمیایی در چایی

بخش دیگر برگ خشک چای شامل کافئین می باشد که حدود 3 درصد از برگ خشک چای را شامل می شود.

کافئین یکی از مواد شیمیایی در چای است که حالت و خاصیتی نرم، بی بو، سفید و براق داشته که در قهوه و کاکائو نیز به وفور دیده می شود.

جوان سازی پوست یکی از خواص کافئین می باشد و باعث رفع چین و چروک دور چشم و صورت می شود.

کافئین سلول های چربی بدن را از بین برده و بهترین درمان برای سلولیت به روش طبیعی می باشد.

درمان ریزش مو از دیگر مزایای استفاده از کافئین می باشد.

مصرف کافئین به صورت روزانه در حدود 200 تا 250 میلی گرم باعث افزایش تولید سروتونین و دوپامین خواهد شد و به عنوان یک ماده ضد افسردگی عمل می کند و خستگی را از بین می برد.

اما در کنار تمامی مزایا این ماده، کافئین مضراتی نیز دارد که باید به آن اشاره کرد و از آن ها اجتناب کرد.

کافئین سندرم پیش از قاعدگی را افزایش می دهد و کمر درد و دل درد پریودی را تشدید خواهد کرد

کافئین با افزایش آدرنالین باعث افزایش ضربان قلب می شود و حس هیجان را به وجود می آورد.

مصرف بیش از اندازه کافئین در هنگام شب می تواند باعث بی خوابی شبانه افراد شود و مشکلات بسیار زیادی را به وجود بیاورد.

به طور کلی پیشنهاد می شود تا افراد در روز تنها بین 32 تا 1400 میلی گرم کافئین مصرف کنند و از مصرف بیش از اندازه اجتناب کنند.

تئوفیلین سومین ماده شیمیایی در چای

تئوفیلین یکی دیگر از مواد شیمیایی موجود در چای است که درصد کمی از چای را شامل می شود. امروزه از تئوفیلین برای درمان بیماری های مختلف استفاده می کنند و مصرف دارویی نیز دارد.

موارد استفاده از تئوفیلین برای گشاد کردن مجاری هوایی است و برای درمان بیماری هایی چون آسم، آمفیزم و برونشیت استفاده می شود.

استفاده و مصرف تئوفیلین باعث آسان شدن فرآیند عبور هوا از مجاری تنفسی می شود.

با این حال مصرف بیش از اندازه تئوفیلین باعث سردرد، بی قراری، تحریک پذیری، مشکلات خواب، ناراحتی معده و اسهال، استفراغ و ضربان قلب تند خواهد شد.

البته به دلیل حجم کم تئوفیلین موجود در چای جای نگرانی نیست و می توان از این بابت بدون استرس چای مصرف کرد.

تئوبرومین چهارمین ماده شیمیایی در چای

تئوبرومین به عنوان یکی از مواد شیمیایی در چای شناخته می شود. این ماده در برگ چای و درخت کاکائو وجود دارد و ساختاری مشابه کافئین دارد.

تئوبرومین به خودی خود طعم تلخی داشته و در تولید نوشابه و شکلات نیز از آن استفاده می شود.

تئوبرومین ماده ای محرک، نشاط آور و ضد سرفه است که در چای مقدار بسیاری کمی از آن وجود دارد.

شناخت بیشتر و بهتر چای

مطمئنا تا قبل از مطالعه این مقاله شما نیز همچون بسیاری از افراد جامعه از مواد شیمایی موجود در چای آگاهی زیادی نداشتید

اما ما تلاش کردیم تا در قالب یک مقاله کامل بسیاری از مواد شیمیایی که در چای وجود دارد را به خوبی به شما معرفی نماییم تا از این پس با دانش بیشتری نسبت به نوشیدن چای در طول روز اقدام نمایید.

با این اوصاف باز هم با لذت چای می نوشید؟!!

برچسب‌ها

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن